Bataaaateees

Ga morgen naar het islamic ceramics museum op Zamalek. En op zoek naar de Drinkies op de 26th July street. Met een stop bij het Marriott hotel, gevestigd in een paleis.
Mijn leslokaal voor beide cursussenis op de begane grond aan de straatkant. We hebben altijd veel lol om de straatventers die luidkeels hun waren aanprijzen:bataaateees (piepers), bortuuuaaan (sinaasappels) Er wordt nog heel veel uitgevent. Ja pa, zelfs een melkboer op de fiets. Aan de bagagedrager zijn aan beide kanten melkbussen gemonteerd en de maten bungelen daar naast. Ik zag ook een mannetje dat enkel een soort Brillo (fijne staalwol om pannen e.d. schoon te maken) verkoopt. En een recycle-mannetje dat je 1 guinee (E 0,14) geeft voor oude spullen. De bakkersjongens op de fiets met ophun hoofd een groot blad met hoog opgetaste broodjes blijven een bezienswaardigheid. Al moet ik er niet aan denken dat brood op te eten: vergeven van de uitlaatgassen. HoezoVWA (voedsel- en warenautoriteit?). Je vraagt je werkelijk af of we er ooit in zullen slagen de CO2-uitstoot wereldwijd serieus terug te brengen. Cairo heeft meer inwoners dan Nederland en wat er hier allemaal de lucht in gaat is verschrikkelijk. Als ik thuiskom was ik meteen mijn handen met zeep: het water is zwart.
Afgelopen week Dreams from my father van Barack Obama gelezen. Ook in Egypte is racisme niet vreemd. De girls hadden gezichtspoeder gekocht en gingen het liefst geblanket de deur uit. En ze hebben naar Europese normen zo'n mooie teint. Vaak werd ze gevraagd waar ze vandaan kwamen. Dan bleek dat men ze op grond van hun tongval niet als Egyptisch herkenden. Ik zei een keer: nou, jullie zijn toch Nubisch (althans half: van vaderszijde). Mijn mond werd onmiddellijk gesnoerd. De grappen gaan hier sowieso over mensen uit Opper-Egypte (alles ten zuiden van de delta). Ik verbouw weleens Belgenmoppen en dat werkt. Mo voelt zich als zuiderling met afro-looks in Cairo absoluut niet op zijn gemak. Waarschuwt mij altijd voor alles en iedereen hier: ze bedriegen je.
Salaam.
Ha die Tony
Dat wordt studeren in het weekend; als Mo er maar niet onder leidt (of andersom).
ik heb (bijna) weekend; ik werk vandaag thuis en dat is heerlijk, af en toe een kopje koffie in het waterig zonnetje onder mij veranda (met uiteraard een dikke fleecetrui). Uit de wind is dat heerlijk.
Trouwens... batatees lijkt op bataten of iest dergelijk uit Zuid-Amerika of zo. Wij hebben het trouwens in Limburg over petatten.
Fijn weekend en ik verheug me op je volgend verhaal
Groet Yvonne
Hallo Tony!
Leuk je verhalen te lezen. Ik krijg er zin van om ook eens iets heel anders te gaan doen. Aangezien dat niet mogeijk is ga ik morgen maar een paar dagen naar Sevilla. Ook fijn, zowel voor ons als voor de twee dames die lekker thuis blijven.
Fijn weekend en groeten aan Mo
Veel liefs van Marlen
morgen veel succes met je examen en daarna heerlijk vakantie vieren.
groeten didi